Als student zijnde ontkom je er tijdens je opleiding niet aan, stage lopen. Stage lopen is een van de spannendste perioden van je studie. Je verlaat namelijk even de studiebanken en gaat aan de slag in de praktijk. Op basis van meewerken en het uitvoeren van een stageopdracht, zul jij jezelf gaan ontwikkelen binnen jouw vakgebied. Een stage is dan ook ontzettend waardevol. Naast het feit dat jij jezelf verder gaat ontwikkelen op persoonlijk en professioneel vlak, zul je er ook achter komen waar nu echt jouw interesses liggen. Wanneer je op zoek gaat naar stage vacatures zul je verschillende stages tegenkomen. Vandaag leggen we ze je uit.  

Praktijkervaring opdoen met een meeloopstage 

In het tweede of derde jaar van je studie ga je meestal aan de slag met een meeloopstage. Deze stage heeft als doel om je een inkijkje te geven in het werkveld. Bij het bedrijf waar je stage gaat lopen zul je aan de slag gaan met verschillende werkzaamheden. Hierdoor leer je hoe het is om binnen een bedrijf of organisatie te werken. Bovendien krijg je vaak vanuit school een kleine stageopdracht mee. Deze stageopdracht staat in het teken van een onderzoek uitvoeren of het maken van een stageportfolio. Zie deze stage vooral als een periode om veel te leren en erachter te komen waar je interesses liggen.  

 Je diploma behalen met een afstudeerstage 

Wanneer je in de eindfase zit van je opleiding word je langzaam maar zeker voorbereid op je afstudeerstage. Meestal bevat de afstudeerstage de laatste periode van je studie. Een afstudeerstage staat vaak in het teken van het schrijven van een scriptie of het uitvoeren van een project. Al je kennis die je tijdens je studie hebt opgedaan, dien je nu te verwerken in je scriptie. Bij je stagebedrijf ga je dan ook geheel zelfstandig onderzoek uitvoeren voor een relevant vraagstuk. In tegenstelling tot een meeloopstage, werk je bij je afstudeerstage niet of zeer weinig mee binnen het bedrijf. Je bent dus vrijwel fulltime bezig met je scriptie. 

 Een stage volgen tijdens de zomervakantie 

Ook naast je opleiding kun je een stage volgen. Zo kun je tijdens de zomervakantie aan de slag gaan met een zomerstage. Deze worden dan ook niet georganiseerd vanuit school maar kun je vanuit eigen initiatief gaan volgen. Een zomerstage is een korte stage tijdens de zomermaanden waarin je werkervaring kunt opdoen bij een bedrijf. Vaak werk je dan tegen een relatief lage vergoeding. Echter kun je ontzettend veel leren en vormt een dergelijke stage vaak als een opstapje voor een vaste baan.