Overweeg je een baan bij de brandweer? Dat is een erg belangrijk beroep. In dit artikel lees je de voor- en nadelen van het werken als brandweerman. Zo kan je na het lezen van dit artikel de goede keuze maken.

 

Wat houdt werken bij de brandweer in?

 

Het werk bij de brandweer is erg divers. Als brandweer werk je in de lucht, aan het land en op het water. Je kunt bij de brandweer in dienst werken of als vrijwilliger. Als professioneel en als vrijwilliger moet je dezelfde opleiding volgen. Als professioneel draai je 24-uursdiensten of dagdiensten. Als je 24 uur werkt slaap je ook op de kazerne. Daarnaast oefen je wekelijks, controleer je materiaal, sport je en volg je opleidingen. Zo blijf je goed in conditie. Als vrijwilliger kan je een aantal uur of een paar dagen per week werken of oproepbaar zijn.

Voordeel: Dynamisch werk

 

Het werken bij de brandweer is erg dynamisch. De brandweer staat 24/7 klaar. Elke situatie is anders. De ene keer moet je een brand blussen en de andere keer moet je een persoon uit een gebouw halen. Dit maakt het erg afwisselend en uitdagend werk. Je zult je niet snel vervelen bij de brandweer.

 

Voordeel: Werk met betekenis

 

Bij de brandweer doe je belangrijk werk, waardoor je na een dag werk je voldaan voelt. Je red mensen hun levens en stelt hen gerust. Je bestrijdt branden en verleent hulp bij ongevallen. Het werk bij de brandweer is een van de belangrijkste banen in de wereld.

 

Nadeel: Emotioneel en fysiek zwaar werk

 

Het werken bij de brandweer is niet alleen emotioneel werk vanwege de situaties, maar ook doordat het erg veeleisend werk is. Je moet daarom mentaal erg fit zijn. Zelfs als je dat bent kan het voorkomen dat een situatie je te veel wordt. Daarnaast is het ook fysiek zwaar. Je moet regelmatig aan je conditie werken, zodat je fit genoeg blijft. Doordat het werk fysiek en emotioneel zwaar is mag je maximaal 20 jaar als brandweerman of -vrouw werken.

 

Nadeel: Gevaarlijk werk

 

Het werk bij de brandweer kan erg gevaarlijk zijn. Bijvoorbeeld het op hoogte werken vergroot de kans op ongelukken. Tijdens je opleidingen krijg je hiervoor trainingen, zodat je hier zo goed mogelijk op getraind bent. Eurosafe Solutions geeft bijvoorbeeld diverse trainingen om zo veilig mogelijk op hoogtes te werken. Daarnaast moet je werken in gevaarlijke situaties zoals brand en ongelukken. Je staat er echter niet alleen voor. Samen met je collega’s probeer je alles zo veilig mogelijk uit te voeren.

Twijfel je nog of het werken bij de brandweer iets voor je is? Dan kan je ook eerst een dagje meelopen of beginnen als vrijwilliger.