Het Italiaans staat bekend als een taal vol passie en emotie. Zo spraken veel culturele grootheden de taal. Denk bijvoorbeeld aan kunstenaars als Leonardo da Vinci en Donatello. Het land waar de taal gesproken wordt is ook op veel vlakken uniek en herkenbaar. De heerlijke Italiaanse keuken, prachtige opera of de kenmerkende architectuur. Je vindt het allemaal in het Zuid-Europese land.

Het alfabet

Om te beginnen met een opvallend feitje over de taal; het Italiaanse alfabet kent slechts 21 letters. Waar Nederlanders gebruik maken van 26 letters, doen de Italianen het er dus met vijf minder. De letters j, k, w, x en y ontbreken. Toch kunnen de Italianen door het leggen van accenten en het anders uitspreken van letters behoorlijk veel kanten op met het kleinere alfabet.

Invloedrijke taal

Het Italiaans heeft, in vergelijking met andere grote talen zoals het Engels of Spaans, relatief weinig sprekers. Ruim 85 miljoen mensen spreken de taal. Daarvan is het voor 65 miljoen mensen de moedertaal. Naast Italië wordt de taal als één van de officiële talen gezien in Zwitserland, San Marino, Istrië en Vaticaanstad. Het Italiaans is een invloedrijke taal en dat uit zich in verschillende dingen. Zo zien we de taal veel terug in de wereldwijde kunstgeschiedenis en is de taal dé officiële taal van de klassieke muziek. Waar uit zich dat dan in? Voornamelijk in de terminologie van de muziek. Denk bijvoorbeeld aan crescendo, alto en tempo. De Italianen hechten veel waarde aan hun taal en beschermen het daarom ook actief. Een vereniging van linguïsten, genaamd de Accademia della Crusca, zorgt ervoor dat de taal zuiver blijft.

Zakelijk Italiaans

Zakendoen in Italië gaat er net wat anders aan toe dan in Nederland. Dat is natuurlijk goed om te weten als je zakelijk Italiaans wil spreken voor je werk. Een van de grote verschillen is bijvoorbeeld het tempo waarop de zaken worden afgehandeld. In Nederland willen we al snel ergens een klap op geven, waar het in Italië juist gebruikelijk is om eerst wat meer te investeren in de relatie. Lunch en diner met zakenpartners is dan ook niet ongebruikelijk. Het wordt ook erg gewaardeerd als je de taal beheerst, dus het volgen van een cursus Italiaans is zeker niet onverstandig voor zakelijk succes. Kijk ook niet raar op van de emotie die Italianen doorgaans in een gesprek gooien. Dat zijn Nederlanders minder gewend, maar in Italië is dat heel normaal.

Bron afbeelding door Joshua Hanks on Unsplash