Studeren is goed voor jouw toekomst. Je bent namelijk nooit te jong of oud om te studeren. Ouderen studeren meestal verder om zichzelf beter te ontwikkelen en soms ook om meer geld te verdienen. Hoe staat het dan met de jongeren? Jongeren starten bijvoorbeeld met een HBO opleiding. Daarnaast willen zij ook nog hun eigen centjes verdienen om te overleven. In Nederland heb je bijvoorbeeld heel veel mogelijkheden daarvoor. Ben jij nog zo jong en wil je bijvoorbeeld een HBO opleiding combineren met een baan? Hieronder leggen we je uit hoe je dat kunt aanpakken. Het is dus raadzaam om de vastleggingen hieronder te lezen. Heel veel leesplezier toegewenst!

Jouw studie combineren met een baan is absoluut niet gemakkelijk, maar wel mogelijk. Het eist heel veel discipline en doorzettingsvermogen van je. Als student zul je momenten tegenkomen waar je zo graag wilt opgeven. Indien je zo een gevoel krijgt, is het altijd van belang om weer na te denken waarom je precies bent gestart hiermee. Tja, je zal wel zeker een doel voor ogen hebben!

Op de HBO opleiding bijvoorbeeld zul je uit hele dikke boeken studeren en ook nog moeten deelnemen aan projecten. Deze twee punten leveren zoveel stres op. Als dat niet voldoende is, heb je ook nog stres op het werk. Je ziet dus dat je te kampen zal hebben met dubbel stres en daarvoor dien je gereed te zijn. Om jouw studie te combineren met een baan, is een kunst die niet een ieder overleeft. Heb jij enig idee hoe je studeren het best kunt combineren met een baan? Dit kun je namelijk doen door:

  1. Goed te plannen:

Op de schoolbanken leer je wekelijks heel veel. De meeste scholen bieden van te voren ook een planning aan hun studenten. In deze planning is meestal een hele semester opgenomen. Deze planning kun je heel goed gebruiken om ook jouw studie planning te maken. Plan bijvoorbeeld in wanneer en op welk tijdstip je zal beginnen met studeren en met het afronden van projecten. Zorg er dus voor dat je een strakke planning hebt en dat je niet afwijkt hiervan. Blijf wel onthouden dat je, voor wat jouw baan betreft, niet altijd planningen kunt maken. Dit komt, omdat alle banen van elkaar verschillen. Op die manier doe je in het beroepenveld letterlijk wat jou gestuurd is om te doen en zorg je ervoor dat jij jouw schoolzaken wel inplant.

  • Niks op te sparen:

Het is altijd beter om jouw lessen niet op te sparen. Wanneer je bijvoorbeeld strakke planningen gemaakt hebt om te studeren en jij je niet daaraan hebt gehouden, kun je zodoende in tijdnood komen. Gedurende een HBO opleiding is het niet raadzaam om die langer dan 4 jaren te doen. Met andere woorden zul je jouw geld hierdoor alleen maar verspillen. Gedurende de 4 jaren op een HBO opleiding dien je gereed te staan om bijvoorbeeld heel veel evenementen te missen. Je doet dit alleen maar om de school snel af te ronden.

  • Omgaan met mensen:

Zorg ervoor dat je op de HBO opleiding steeds beter wordt in de omgang met mensen. Niet een ieder kan met mensen samenwerken, maar een HBO opleiding zal dat wel van je eisen. Het is heel stressend wanneer je na het werk nog aan projecten moet werken met een groepje mensen die zelden komen opdagen om groepswerkjes af te ronden. Hiervoor dien je jouw borst nat te maken. Soms heb je ook nog van die mensen die helemaal niet willen werken en toch willen profiteren van goede cijfers.

Zo zie je dus dat heel veel je te wachten staat wanneer je school wenst te combineren met een baan. De drie bovengenoemde punten zijn slechts de basis dingen die komen bij kijken. Op de eerste plaats staat nog steeds planning, oftewel tijdmanagement genoemd. Het is belangrijk dat jij jouw tijd en alles dat gedaan dient te worden, goed dient te combineren. Tot slot wensen wij je heel veel succes toe met de keuzes die je zal maken!